Profiel

“De kunstenaar is de handwerkman die zichzelf overtreft”

(Bauhaus directeur/docent Walter Gropins 1919)

 De achtergrond van  mijn objecten.

                       

Het ontwerpen van mijn werkstukken is een continue proces. 

Telkens dienen er zich weer nieuwe ideeën aan. Vormen in de natuur en impressies van reizen zijn mijn inspiratiebron. Daarnaast heeft de eenvoud van de Middeleeuwen ook grote invloed.

In mijn composities voert die eenvoud de boventoon. 

Ruwheid vergezelt het object. Niet gepolijst, soms met een opzettelijk foutje als verrassende noot.

Een in de natuur gevonden stuk hout prikkelt me om verder te onderzoeken.     Tevens inspireert natuursteen – los uit een groeve of rivierbedding – mij ook.    Tijdens het smeden ontstaan weer nieuwe ideeën. 

Steeds een verrassende uitkomst. Het materiaal  -ijzer, hout, steen -zijn zaken die vergankelijkheid symboliseren : hout rot weg, ijzer roest, een kaars brandt op.

Mijn visie

 

De kaars geeft licht, geeft inspiratie, geeft sfeer, geeft warmte, je treedt uit de duisternis en geeft je een moment om ergens bij stil te staan zoals bij een gedachte, of een dierbare, voor het ontspannen van de geest. Het vlammetje biedt een lichtpuntje in ieders leven vooral voor hen die het even moeilijk hebben.

De rustgevende elementen van de natuur komen terug in de kaarsenhouders.

Licht is symbool van leven en kaarsen ontsteken is een deel van onze cultuur bij grote sociale momenten zo als kerkelijke rituelen/uitvaarten of intieme belevenissen. Kaarsen geven gezelligheid en een intieme sfeer aan tafel.

Zo’n kunstobject moet voor iedereen bereikbaar zijn. Kunst moet zijn als een gebruiksvoorwerp, niet als een interieur aankleding. Een koppeling van de schoonheid van het object met het eigen innerlijke gevoel. Voor iedereen iets uniek.

 Persoonsprofiel van de kunstenaar

 

Ik ben altijd op zoek geweest naar nieuwe uitdagingen. Bezigheden die maar weinig mensen doen als parachutespringen, zweefvliegen, duiken, speleologie. 

Het kenmerkt zich allemaal door spanning, avontuur, uitdaging. Maar ook door stilte. En gedwongen en beheerste  kalmte. Daarom vind ik ook voldoening in bierbrouwen.

Dat alles sluit aan en biedt tegenwicht aan de onrust in mijn geest die wat ontregeld is door autisme. Daarmee wordt duidelijk wat kandelaars en kaarsenhouders voor mij betekenen – het rustgevende vlammetje.

Niet extrovert, niet excentriek. Maar doodgewoon en daardoor toch wel bijzonder en authentiek.  

Met vastberadenheid bijt ik me tegenwoordig vast in die smeedkunst om steeds nieuwe grenzen op te zoeken; een gedreven nieuwsgierigheid  naar andere horizonten.